Dikey Geçiş Sınavı

Sevgili Gençler,

Bu yazıda sizlere Dikey Geçiş Sınavı hakkında bilgi vermek istiyorum.

Dikey Geçiş Sınavı, önlisans eğitimini (2 yıllık) tamamlayan öğrencilerin lisans eğitimine (4 yıllık) geçiş yapması için ÖSYM tarafından düzenlenen bir sınavdır.

Muhtemel sorularınıza cevap olacak şekilde aşağıdaki sıkça sorulan soruları okumanızı tavsiye ederim.

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Sınava kimler başvurabilir?

• Sınava önlisans programını tamamlayan, diploma sahibi bütün öğrenciler katılabilir.
  • Ayrıca, bütün derslerini geçmiş (hiç bir dersten başarısız olmayan) ancak stajını yapmadığı için henüz mezun olmayan öğrenciler de başvurabilir.

Sınav başvurusu nasıl yapılır?

• Sınav başvuru ÖSYM Aday işlemler menüsü üzerinden yapılmaktadır. İlgili adrese ulaşmak için tıklayınız.
  • Sınav başvuruları ise genellikle her yılın Mayıs ayında yapılmaktadır.

Sınav ne zaman gerçekleşmektedir?

Sınav genellikle her yılın Haziran-Temmuz ayı içinde gerçekleştirilmektedir.

Sınavda nasıl sorular sorulmaktadır?

• Sınav Sözel Yetenek ve Sayısal Yetenek olmak üzere iki bölümden 100 sorudan oluşmaktadır.
  • Sözel yetenek bölümünde 50 soru bulunmaktadır ve sözcükte, cümlede ve paragrafta anlam konuları başta olmak üzere diğer Türkçe konuları yer almaktadır.
  • Sayısal yetenek bölümü 50 sorudan oluşmaktadır. Matematik ve geometri konularını içermektedir. Bu konular TYT sınavındaki konular ile aynıdır.

Sınav puanı nasıl hesaplanmaktadır?

Sınav puanı iki bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan ilki sınavda cevapladığınız sorular üzerinden hesaplanmaktadır. İkinci bileşen ise önlisans diploma notunuz üzerinden hesaplanmaktadır. Eklebilecek en yüksek önlisans başarı puanı (ÖBS) 80, en düşük puan 40’dır. Örnek olarak hesaplamak gerekirse, 2,50 not ortalaması ile mezun olan bir öğrenci’ye 2,50 x 20 (sabit katsayı) = 50 puan eklenecektir.

Sınav sonucuna göre hangi bölümleri tercih edebilirim?

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı mezunları aşağıdaki lisans bölümlerine geçiş yapabilir.

• Acil Yardım ve Afet TYönetimi
  • Sağlık Yönetimi
  • İşletme
  • Sosyal Hizmet
  • Uluslaraarası İşletme Yönetimi

Lisans programına yerleşirsem 3. Sınıftan devam edebilir miyim? Yani 3. ve 4. sınıfı okuyup mezun olur muyum? Okulum uzar mı?

Tercih ettiğiniz lisans programına bağlı olarak ders sorumluluğunuz değişeceği için 3. sınıftan devam edersiniz şeklinde bir cevap vermek doğru olmaz. Lisans programına yerleştikten ve kayıt yaptırdıktan sonra, önlisans transkriptini teslim edecek ve önlisans eğitiminiz süresince almış olduğunu derslerin intibak (derslerin başarılı kabul edilmesi) işleminin yapılmasını isteyeceksiniz. İntibak işleminin gerçekleşmesinden sonra yani hangi derslerden başarılı sayıldığınızın kesinleşmesinden sonra, kalan derslerini de tamamlayarak lisans diplomanızı alabilirsiniz.

NOT: Sağlık Kurumları İşletmeciliği programı olarak Sağlık Yönetimi bölümüne geçiş yapmanız durumdan intibak işlemi sonrasında (yerleştirileceğini üniversiteye bağlı olarak) çoğu hatta hemen hemen bütün derslerinizin kabul edileceğini ve kalan derslerinizi de büyük ihtimalle 2 yıllık bir sürede yani 3. ve 4. sınıf süresince tamamlayabileceğinizi söylebilirim.

—–

DGS konusunda bu belirtilenler dışında görüşmek istediğiniz takdirde danışman hocanız ile iletişime geçebilirisiniz.

Bu yazı Oryantasyon kategorisine gönderilmiş ve ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.